torsdag 30 september 2010

Maktskifte modell M

Ett rykte har vandrat i Katrineholm, att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle bilda majoritet.

Nu vet vi att det är sant. Ett Maktskifte modell M är på gång och presenterades idag på förmiddagen.

Det är oerhört tråkigt att det inte gick att ens pröva en bred samlingsregering för att nå ett annat styre av Katrineholm.

Kryssen talar

Centerpartiets samtliga ledamöter i landstingsfullmäktige är personvalda, det vill säga de har samlat så många kryss att de har klarat grundnivån 100 röster samt fem procent av de totala kryssade valsedlarna för partiet. Två av kandidaterna, Pia Bernthling, Eskilstuna, och Erika Engdahl Wevel, Vrena, tar sig dessutom förbi förstanamnet.

De två övriga, Mattias Claesson, Björkvik, och Henrik Elmberg, Strängnäs, har också starkt krysstöd.

Det är positivt, tycker jag, att väljarna har låtit kryssen tala.

Kryssen talar även i valkretsen som omfattar Katrineholm och Vingåker. Där rusar Ewa Callhammar (FP)förbi tre kandidater till toppen och Miljöpartiets toppnamn, landstingsrådet Ylva Karlsson blir förbisprungen av en ny kandidat.

Kryssen talar alldeles tydligt om hur förtroendet från väljarna ser ut.

onsdag 29 september 2010

Beviset på riksdagsersättarplatsen

I dag kom det med posten - beviset på att jag är vald till förste ersättare för riksdagsledamot Roger Tiefensee, Centerpartiet.

Enligt media var det bara med en rösts marginal som Centerpartiet i Sörmland knep det sista utjämningsmandatet.

Där ser man vad en röst på rätt ställe kan betyda.

tisdag 28 september 2010

Synliga demokrater osynliga?

Sverigedemokraterna i Katrineholm vill verka utan att vara synliga. Enligt Katrineholms-Kuriren vill deras ena kommunfullmäktigerepresentant inte låta sig intervjuas.

Vi lever självklart i ett fritt land. Det finns inte något som tvingar en politiker, eller någon annan person, att ställa upp för media. Samtidigt är fri och granskande press en förutsättning för en levande demokrati.

En demokrati förutsätter också att politiker tål att granskas.

Verkliga demokrater kan därför inte vara osynliga. De måste synas, så att de kan granskas. Det har väljarna rätt att begära.

måndag 27 september 2010

Biogas på Valla gård

När rötmånaden inleddes började biogasbubblorna på Valla gård utanför Katrineholm att fyllas.

Idag gjorde jag och övriga ledamöter i miljöstrategiska rådet i Katrineholm ett besök på anläggningen. Trots lite startbekymmer, så är det snart dags för leverans av den första gasen.

Det är en väldigt intressant produktion som enligt beräkningarna kommer att bära sig redan efter ett par år. Om man bara räknar biogasen. Räknas sedan miljönyttan och gödselvärdet in, så blir det bara bingo!

söndag 26 september 2010

Tack för alla kryss!

Jag har just vinkat av släkten, som normalt befinner sig på långt håll från min valkrets.

Jag vill passa på att tacka för alla kryss som jag har fått. De räcker så långt, att jag skulle kunna bli personvald till kommunfullmäktige i Katrineholms båda valkretsar. Det är förstås jätteroligt, och jag ska göra mitt bästa att motsvara förväntningarna. Jätteroligt är det också, att Anita Karlsson från Julita också lyckades kryssa sig in i kommunfullmäktige.

I valet till riksdagen räckte mina kryss inte lika långt. Roger Tiefensee blev till slut omvald riksdagsman för Centerpartiet i Sörmland. Eftersom kryssen inte påverkade placeringen på listan, så blir jag den första att rycka in, när Roger Riksdagsman måste rycka ut och göra något annat.

fredag 24 september 2010

Ser ut att bli personvald

Val.se är just nu den mest spännande sida jag vet.

Just nu ser jag ut att bli personvald i Katrineholms andra valkrets. Men ingenting är klart förrän allting är klart och det återstår åtta valdistrikt att räkna. Jag har hur som helst klarat den nedre spärren om 50 röster.

torsdag 23 september 2010

Bilden av ett mansläger

Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har samlats i Stockholm. Dagens Nyheter visar en bild av mötet. Det ser ut som bilden av ett mansläger. Jag ser bara män på bilden. En bild kan ju ljuga, men sanningen är den att SD:s riksdagsgrupp består av 17 män och tre kvinnor.

Ganska nära ett mansläger, eller hur?

onsdag 22 september 2010

Valövervakning

Sverige brukar bidra med valövervakare till demokratier i världen som inte är lika stabila som den svenska.

I Sverige är sammanräkningarna offentliga. I söndags var jag på Gröna Kulle i Katrineholm och såg hur valdistriktens ordförande kom in med sina plastpåsar med röster.

I dag har jag varit i Nyköping och tittat på den slutliga sammanräkningen som görs av Länsstyrelsen. Intresserad Allmänhet bestod av två personer. Å andra sidan var vi synnerligen intresserade!

SD och PUL

Gårdagens nyhetsflöde innehöll bland annat uppgiften om att Sverigedemokraterna hade registrerat uppgifter om personer som vänt sig till partiet för att få information. Nyheten var att dessa uppgifter hade "hackats" från SD:s datorer.

Men den stora frågan är, att Sverigedemokraterna har fört ett register över personer som inte självklart har gett sitt tillstånd till detta. Det SD har gjort strider mot PUL, Personuppgiftslagen. Läs gärna vad Datainspektionen skriver om rättsläget.

tisdag 21 september 2010

"Osynliga djur"

I dagens Katrineholms-Kuriren hänvisar jag till de osynliga djuren i Olle Adolpsons visa, när jag kommenterar valresultatet och Sverigedemokraternas framgångar.

Olle Adolpson har gjort musiken, men det är klurige Beppe Wolgers som svarar för texten. Låttiteln är Okända djur, men texten beskriver alldeles utmärkt den svenska valrörelsen. Så jag gör ett klipp från Youtube.

Lyssna, det svänger, och låten håller än! Både text och musik...

måndag 20 september 2010

Valresultat

Valdagen tillbringades ute i fält. Jag hann bevisligen inte blogga mellan utcykling av valsedlar, valstugevädring, valobservatörsbesök och slutligen valvaka.

I dag är det en annan dag, en dag för kalenderbitare och vänner av jämkade uddatalsmetoden.

Det finns mycket att säga om valrörelsen. Än är inte slaget över. I Katrineholm finns omkring 700 oräknade förtidsröster. De kan förändra åt olika håll.

Om valnattens resultat står sig, så har Centerpartiet i stort sett hållit ställningarna i kommunvalet. I landstingsvalet i Sörmland ser vi ut att tappa ett mandat, trots att vi inte varit ett parti som fått några arvodesrubriker emot oss. På riksdagssidan pekar siffrorna på att ett av de sörmländska riksdagsmandaten inte längre tillhör Centerpartiet.

lördag 18 september 2010

Helt åt skogen

Vänsteroppositionen vill spendera 25-30 miljarder i skattepengar över 10 år genom att tvinga privatpersoner att sälja sin skog för att bilda naturreservat.

Vänsteroppositionen har bara avsatt 500 miljoner kr per år, så nästan hela summan fattas.

Centerpartiet vill att skydd av skog framöver ska ske främst genom frivilliga avsättningar och inte genom tvång.

Vänsteroppositionens förslag är därför helt åt skogen!

Fler politiker än väljare

Vallördagen blev inte så intensiv som beräknat. Det var nämligen fler politiker än väljare som trotsade regnet.

En stril ström av politiker patrullerade Köpmangatan i Katrineholm. Nu inväntar vi valdagen och de resultat våra ansträngningar kan tänkas ha gett.

Vänsterns rallarsvingar

I dag har jag ett debattsvar infört i lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren. Jag kan inte hitta att det har lagts ut, så jag "klipper till" med hela inlägget:

Lasse Nilsson (V) ägnar sig som vanligt åt att dela ut rallarsvingar i stället för att tala om vänsterpartiets politik. Jag tycker att det konkret bevisar att Vänsterpartiets verkstad inte producerar något, utan mest ägnar sig åt att snacka ner konkurrenternas produkter.

I fallet Vattenfall, så har det tagit tid att få till en bra ägarstyrning efter åren med (S)-regeringar. Vänsterpartiet hade då inga invändningar mot att Vattenfall investerade i tysk kolkraft.

När det gäller kärnkraften, så är den en del i Alliansregeringens överenskommelse om energi- och klimatpolitiken. Uppgörelsen innebär en kraftig utbyggnad av de förnyelsebara energislagen och att kärnkraften får bära sina egna kostnader utan statligt stöd.

Det är intressant att Lasse Nilsson vidhåller att Centerpartiet är matproducenter. Centerpartiet driver inte några kolchoser. Jordbrukare är självständiga företagare och vi vill se fler företagare, oavsett bransch för det är hos företagen jobben finns.

Jag tycker om att många Centerpartister är företagare. Vi är företagsamma personer som hellre gör än snackar. Vi vill göra Sverige, Sörmland och Katrineholm mer företagsamt.

Inger Fredriksson (C)

Dags öppna valbaren



Nu blir det återöppning. I dag på Stortorget i Katrineholm öppnar valbaren igen. Då serveras tillåtna drycker av val-bara kandidater.

Sannolikt kommer inte bildens Roger Tiefensee, Helen Törnqvist eller Mats Claesson att medverka - men säkert en Mattias Claesson, en Inger Fredriksson, en Anita Karlsson och övriga kandidater som finns med på någon av våra tre listor i valet imorgon.

fredag 17 september 2010

Vilket Sverige vill du vakna upp i?

Om du inte har mötts av Centerpartiets spurtbudskap, så tar jag om det här:

"På söndag är det allvar. Sveriges framtid står på spel.
Två klara alternativ står emot varandra.

* Vill du behålla RUT-avdraget som ger tusentals jobb och nya företag? Eller ska de rödgröna få avskaffa RUT?

* Vill du göra det enklare att driva företag så att unga kan få jobb? Eller ska vänstersidan få fördubbla ungdomsskatten?

* Vill du fortsätta den politik som gett Sverige över 300 000 miljöbilar? Eller vill du jaga bilisterna istället för utsläppen?

Centerpartiet är Alliansens gröna röst. Vi driver på för fler växande företag. För nya jobb. För en levande landsbygd och gröna städer.

På söndag är det du som avgör!"

Kampanjer, kampanjer, kampanjer

Valspurten är igång. Det är kampanj, kampanj, kampanj. Det är mycket att hinna med och tänka på. Debattartiklar och insändare som ska besvaras eller kommenteras. Bloggar att sköta, material att dela ut. Och så den sista och avgörande opinionsmätningen på valdagen...

Sahlin och sakligheten

Min partibroder Anders W Jonsson skriver, som vanligt, klokt om sjukvård och ersättningar. Många missförstånd finns i debatten. Igår försökte tydligen Mona Sahlin (S) på nytt använda sig av skrämseltaktiken. Läs vad Anders W Jonsson skriver om detta.

Utpumpad?



Marianne Andersson, Strängnäs, tittar på den pump som hon ska inviga på lördag och som ska förse cyklister, rullstolsburna, barnvagnsförare och andra ny luft i däcken.

Marianne Andersson (C) hinner inviga en del i valrörelsen, så hon är långt ifrån utpumpad, utan får mer energi av att kunna visa vad Centerpartiet har uträttat i kommunpolitiken i Strängnäs.

Marianne, och en rad andra trevliga kommuninvånare, såväl Centerpartister som övriga, träffade jag vid mitt valkampanjande i Strängnäs igår.

torsdag 16 september 2010

"Småländska isterband...

...lingonsylt och valseger för Centerpartiet".

Det är vad jordbruksminister Eskil Erlandsson ber om, enligt den tävling som Centerpartiet i Flen ordnade.

Mer om tävlingen och om vem som lämnade in det vinnande bidraget kan du läsa här!

Ruts syster Rit(a)

"Rut kan få en syster", skriver DN idag i en intervju med näringsminister Maud Olofsson (C).

Det är en trevlig artikel, som bland annat berättar om att det finns ett behov av att utveckla RUT-tjänsterna till att även innefatta RIT, ett avdrag för tjänster inom informationsteknik och elektronik.

RIT låter lockande för den som likt mig inte är ett teknikfreak och som inte har någon AJFÅN som man kan skaffa "appar" till...

Det är lite olika, som jag brukar säga.

Ämnena till för lärarna?

Läser en liten notis i DN Kultur, där det står att oppositionen protesterar mot att de estetiska ämnenas ställning i gymnasieskolan försvagas. Oppositionen konstaterar, enligt tidningen: "att elever kommer att sluta välja de estetiska ämnena, vilket får till följd att massor av lärare i musik och bild blir av med sina jobb".

Å, jag som trodde att kritiken mot förändringen berodde på att eleverna skulle tappa denna värdefulla kunskap - inte på att det ännu en gång handlade om arbetstillfällen!

Tänk sån otur man kan ha när man tänker!

Avgifta kretsloppet!

Vi måste avgifta kretsloppet. Därför är jag, och Centerpartiet, mycket nöjda med att Alliansregeringen, med miljöminister Andreas Carlgren (C) i spetsen, gör kraftiga satsningar på att få bort de skadliga kemikalierna som finns i vår vardag.

Sverige måste också driva på för en mer effektiv kemikaliepolitik i EU.

Regeringsförslagen innebär:

•Anslaget till Kemi höjs med 25 miljoner till 190 miljoner för kommande budgetår.
•En svensk handlingsplan för att identifiera, begränsa och fasa ut farliga kemikalier utarbetas
•Leksaks- och kosmetikabranschen inbjuds för åtgärder mot farliga kemikalier i leksaker och märkning av smink.

Förra sommaren beslutade EU om ett nytt direktiv om leksakers säkerhet. När det gäller kemikalier i leksaker måste tillverkare och importörer i EU ha anpassat sig till de nya reglerna senast den 20 juli 2013.

Jag håller med miljöminister Andreas Carlgren om att vi inte kan vänta till 2013. Arbetet med att ta bort leksaker med ovälkommet kemiskt innehåll måste börja nu. Vi har inte råd att vänta.

Miljöminister och sjukvårdsdebatt

I går ställdes färden mot Eskilstuna för kampanjande. Först blev det en stund på Mälarsjukhuset, där Mattias Claesson (C), Lotta Finstorp (M) och Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) presenterade sin syn på vad de Socialdemokratiska landstingspolitikerna hade uträttat och inte under de dryga två år som de har suttit vid makten.

På väg mot Centerpartiets valstuga på Fristadstorget tog vi lunch. Nu var det dags att upptäcka hur miljöskadad man blir under en valrörelse. När Mattias och jag hörde ordet "parti" i matkön, associerade vi genast till VAL! Nu handlade det om ett parti aluminum, Aluminiumpartiet - en röst för rostfritt?

Lite skoj blev det i matkön och jag lockade över ett par matväljare att välja rätt...




Miljöminister Andreas Carlgren (C) gjorde ett blixtstopp vid valstugan i Eskilstuna och hamnade i samspråk med bland andra Arne Jonsson och Christina Andersson.

Efter kampanjande med disktrasor var det dags att återvända till Mälarsjukhuset och dagens landstingspolitiska debatt, som Radio Sörmland sände.



Mattias Claesson klarade sig bra i debatten, som handlade om förväntade frågor - om skandalerna, ekonomin och om vad som är viktigt för den framtida vården.

En ganska lång kampanjdag avrundades med kandidatpepp på Tingsgården och sedan var det bara att ta återtåget till Katrineholm igen.

Ett överfall mot demokratin

Igår överfölls Centerpolitikern och riksdagsmannen Fredrick Federley utanför sitt hem. Misshandeln var så svår att han fördes till sjukhus. Federleys tillstånd är så allvarligt att han inte kan delta i någon mer valaktivitet i det här valet.

Federley har tidigare varit hotad och tvingats få sitt liv begränsat genom livvaktsskydd. Han har fått stå till svars för höga taxiräkningar på grund av att han har tvingats till detta av säkerhetsskäl.

Nu har inte detta "skydd" räckt.

Det som hänt är ett överfall mot demokratin. Det är oerhört allvarligt, och måste fördömas.

Vi lever i Sverige. Vi fördömer ofta andra länder, där politiska partier och dess företrädare hindras i sin verksamhet. Överfallet mot Federley visar att Sverige inte är en trygg demokrati, där alla människors värde och rättigheter respekteras.

onsdag 15 september 2010

Distans i valrörelsen

Ibland, eller väldigt ofta, är det bra att ha distans till saker och ting och lyfta blicken.

Dagens Nyheter flyttar i en artikel fokus från den ibland futtigt inskränkta svenska valdebatten till statusen för FNs milleniemål.

Det är både plus och minus, när det gäller måluppfyllelsen, men tyvärr mest minus.

Målet om att halvera världens fattigdom och hunger ser ut att nås totalt sett, även om takten går långsamt.

Målet om grundskola för alla pojkar och flickor i världen nås inte.

Målet om att främja jämställdhet och öka kvinnors inflytande nås delvis. Andelen lönearbetande kvinnor ökar långsamt och andelen kvinnor i politiken ökar snabbare, vilket är glädjande.

När det gäller målet att minska barnadödligheten uppnås det med tvekan.

Målet om att minska mödradödligheten nås heller inte.

Målet om att pressa tillbaka/stoppa hiv/aids-spridningen kan nås.

Målet om att säkra hållbar utveckling, rent vatten och sanitet nås inte i sin helhet.

Inte heller målet om globalt partnerskap för utveckling nås.

En dyster bild, tyvärr, som visar att vi inte enbart kan ägna oss åt våra inhemska "problem" och politiska oenigheter, utan ibland måste lyfta blicken och agera för våra sämre lottade bröder och systrar i världen.

Ingen datortelefon, ingen minidator

Det är dags att bekänna - jag är inget teknikfreak. Naturligtvis borde jag vara det, jag borde ha en handdator, så att jag kunde uppdatera bloggar och hemsidor samt twittra i Stadsparken. Men jag har det inte. Jag har varken datortelefon eller minidator.

Jag använder i tjänsten som politisk sekreterare för Centerpartiet i Landstinget Sörmland den telefon som jag kvitterade ut från början av min anställning, alltså i januari 2007. Varje månad görs ett avdrag från lönen för att ersätta privatsamtalen.

Jag har också kvar samma bärbara landstingsdator som jag fått disponera från början, eftersom den fungerar.

Jag förstår att jag är konstig. Det blir inga tidningsrubriker av detta.

tisdag 14 september 2010

Lokalradiodebatt i Katrineholm

I dag var det dags för lokaldebatten från Katrineholm i Radio Sörmland. Den stora överraskningen var att inte kommunalrådet Göran Dahlström (S) ställde upp, utan ställde in och skickade sin stand in Berit Örtell.

Kanske var det lugnast så.

Debatten pågick under sammanlagt en och en halv timme med diverse avbrott för musik och nyheter. Det var kallt och ruggigt.

I den bästa av världar, kan du höra återsändning här.

Hushållsnära tjänster eller dammsugning efter väljare?

I går kom dammsugaren till torget i Katrineholm på tillfälligt besök bland valstugorna. Det skulle kunna vara ett exempel på att hushållsnära tjänster behövs,vilket Centerpartiet hävdar, men var nog mer en sorts dammsugning efter väljare.

För det samlas lite rester av alla gäster i den fina, gröna stugan! Men nu är den gröna mattan ansad igen. Valstugan är redo för nya besökare!

De andra partierna är självklart gröna av avund...

Enkäternas tid är nu

En toppkandidat får alltid vara beredd på att svara på tusen, och åter tusen, enkäter.

I dag redovisar lokaltidningen Katrineholms-Kuriren vad partierna i Katrineholm och Vingåker tycker om idrotten.

Mina svar för Centerpartiets räkning kan du läsa på Katrineholmskretsens hemsida.

måndag 13 september 2010

Förgrillad politiker

Nu är jag "förgrillad" inför lokalradions Katrineholmsdebatt imorgon tisdag. Den som vill se oss framträda i radio kan komma till Stortorget i Katrineholm från 15.00. Temat är integration och jobb.

Perssons prat

I valrörelser tycks allt vara tillåtet. I Vingåker, och sannolikt även i Katrineholm, sa förre statsminister Göran Persson att "alliansen i praktiken har avvecklat allt som har att göra med att bekämpa arbetslösheten". Detta enligt artikeln i Katrineholms-Kuriren.

Hoppsan! De extra statsbidragen till kommuner och landsting för att behålla personal, de räknas tydligen inte? Inte heller extrasatsningen på eftergymnasial utbildning? Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga, för att nu ta några exempel. Samt, vilket borde vara väsentligt även för Göran Persson, att sköta statsfinanserna, så att inte inflationen ökar och företagens konkurrenskraft försämras.

För mig är det alltihop, och lite till, insatser för att bekämpa arbetslösheten.

Resultat är viktigare än miljöprat

I dag har Katrineholms-Kuriren vårt gemensamma svar infört på Miljöpartiets tidigare artikel om Alliansregeringen och miljöpolitiken. Vi (= Maud, jag och Roger) skriver att det är utmärkt att de miljöintresserade väljarna har både ett vänster- och ett alliansalternativ.

”Men ska vi ta miljöfrågan på allvar får man inte som MP vilseleda allmänheten både om vad regeringen gör och om vad oppositionen själva vill åstadkomma (Katrineholms-Kuriren den 8 september). Klimatet är viktigare än så. För nu klämtar klockan.”

söndag 12 september 2010

Gåtan Göran Lindberg

Hörde på väg mot svampskogen den fängslande dokumentären "Gåtan Göran Lindberg".

Orden räcker egentligen inte till för att beskriva känslorna inför detta välgjorda radioprogram om storskojaren, våldtäktsmannen och polischefen, som for land och rike omkring och propagerade för jämställdhet inom poliskåren.

Det otäcka utöver allt otäckt som Lindberg hann åstadkomma, och det finns säkert fler fall än dem som han har dömts för, är att polisen kunde ha satt fast honom redan 2007. Vilka våldtäktsoffer hade man då inte kunnat skona? Och vad säger det om poliskåren? Visste de redan då vem gärningsmannen kunde vara? Eller är våldtäkt inte våldtäkt beroende på offret?

Det är väldigt bra att det blir en utredning om detta.

Rött kort!

Läste nyss Lillemor Nordhs blogg, där hon tar upp byggnadsfackets riggade röstning.

Ett klart fall för rött kort, det vill säga utvisning!

C har godaste godiset

Nu är det bevisat. Centerpartiet har det godaste godiset. Det har stått i tidningen, så det måste vara sant!

En kombination av jordgubb och lakrits/salt är det vinnande receptet.

PS! Tidningen som hävdar detta är Dagens Nyheters söndagsbilaga. Sanningsvittnen (=testpanel) är alla skolbarn i Stockholm...

lördag 11 september 2010

Smått och gott från valstugan



En radiostyrd traktor drog allas blickar till Centerpartiets gröna stuga på torget i Katrineholm.

Det var mycket folk i rörelse den här dagen och det är en hel del som har frågor. Jag fick exempelvis svara på frågan om jag verkligen var journalist. Det kändes skönt att kunna säga att jag har journalisthögskoleexamen från JHG i Göteborg att hänvisa till. Eller som mannen sa, som ställde frågan, "vem som helst kan ju kalla sig journalist".

Mästare på (s)pringnotor

Det är inte bara eventuellt avgångne landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson(S)som kan. Socialdemokrater på andra håll i landet kan också vältra över sina egna kostnader på andra.

I restaurangvärlden brukar man kalla det för springnotor - man "springer" för att slippa betala.

Bloggarkollegan Anders W Jonsson uppmärksammar hur Socialdemokraterna i Norrbotten lät landstinget betala för Mikael Wiehes insatser på ett valarrangemang med vänsterkartellen.

Något sjukt är det med detta beteende. Varför inte göra en bentäthetsmätning av de politiker som ställer upp i valet? Då borde det framgå vilka som saknar ryggrad!

fredag 10 september 2010

Ett grönt och företagsamt Sörmland

I dag har jag en artikel införd i Katrineholms-Kuriren om hur jag vill se Sörmland i framtiden.

Sörmland ska vara grönt och företagsamt, vilket det blir med fler Centerpartister i beslutande positioner!

Ännu enklare...

Jag har nyss lagt in en kommentar till L-Å E:s insändare i lokaltidningen, där han ännu en gång inte förstår vad det är som är så krångligt i Katrineholm att det måste avkrånglas.

I kommentaren har jag försökt att avkrångla så mycket som det bara går i mitt språk, så att det blir enkelt att förstå.

Annars har jag bara att ta till Stenmarks kloka ord: "He' lönt int' förklar' för en som int' begrip". (Ursäkta dialekttolkningen!)

Vem kan man lita på?

Miljöpartiet gör stort nummer av att Sverige har sjunkit i världsmiljörankingen. Centerpartiets miljöpolitiska talesman Claes Västerteg har på ett intressant sätt synat bakgrundsrapporten, som baseras på anonyma skattningar...

torsdag 9 september 2010

Bordläggning?



Många politikerord blir det. Ett av dem är bordläggning. Bilden visar en form av bordläggning, hur jag har "lagt ett bord", ett bokbord, på Duveholmsgymnasiet.

Annars är bordläggning ett begrepp inom sammanträdesvärlden, då de beslutande vill fundera vidare över frågan innan de tar beslut. Medan de beslutande funderar får inget arbete göras med frågan.

Romer har också rättigheter

I tisdags såg jag med egna ögon de uppställda husvagnarna på parkeringen intill Duveholmsgymnasiet, när jag var på väg mot Centerpartiets valstugefilial på Duveholmsgymnasiet. Min tanke var att det kanske var några byggjobbare, som inte hade hunnit etablera sig.

I går läste jag om (S)-rådet Göran Dahlströms försök till avhysning och i dag läser jag politikernas och allmänhetens mening om det hela.

I går var jag också på information och debatt på Åsa folkhögskola i Sköldinge. Jag talade om grunden för Centerpartiets politik, som är alla människors fri- och rättigheter. Det är så självklart att man lätt glömmer att tala om det.

Romer har också rättigheter som alla andra och har därmed också rätt att behandlas med respekt utan förutfattade meningar. Detta måste gälla såväl i som utom Katrineholm.

Avkrångling krångligt?

Jag fick inleda gårdagen med att skriva ett insändarsvar om vad jag och Centepartiet menar med att avkrångla Katrineholm.

Jag har förstått att avkrånglingen har upprört åtminstone en Socialdemokrat och kanske två, eftersom Göran Dahlström (S) vid företagarnas debatt sa att han träffat på två företagare och att de inte hade tyckt att det var några krångelproblem.

Den andra Socialdemokraten hade letat fram SAOL, Svenska Akademiens OrdLista, utan att hitta ordet avkrångla.

Ja, jag förstår att det är krångligt att avkrångla.

I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren finns mitt svar infört.

onsdag 8 september 2010

Såg du Maud på TV?



Om du såg Maud Olofsson i TV-utfrågningen igår, så såg jag henne i verkligheten, i TV-huset i Stockholm.

Det var mycket intressant. Maud höll sig lugn och glad, trots de kluriga frågorna och fick nog vara mer minister än ledare för Centerpartiet.

Låna en sosse?

Socialdemokraterna annonserar om att allmänheten ska kunna "låna en sosse".

Det väcker många frågor. Vad kan man ha en sosse till? Handlar det om trafficking? Är de redan utan jobb och uppdrag, så att de måste starta ett bemanningsföretag? Vad kan de?

Ja, frågan är egentligen väldigt konkret: Vad kan de låna sig till?

tisdag 7 september 2010

Ska äldre övervakas och skötas av robotar?

Den skrämmande framtiden är tydligen redan här. För någon vecka sedan presenterade Socialdemokraterna i Katrineholm en robot som skulle kunna vårda äldre.

I lika socialdemokratiskt styrda Göteborg har hemtjänsten i Backa monterat upp övervakningskameror hemma hos några av brukarna. Syftet är att spara in (!) på besöken.

Utvecklingen är skrämmande. Mänskliga händer och mänsklig kontakt kan aldrig ersättas.

Tekniken måste användas i det godas tjänst. Den kan vara till hjälp vid diagnostisering i vissa fall, men den får aldrig bli någon ersättning för mänsklig värme.

Då har samhället blivit oerhört fattigt.

Iögonfallande

Varför vågar inte vänsterkartellens ledare se väljarna i ögonen?

I helsidesannonser vandrar de på en perrong. Miljöpartiets språkrör Eriksson och Wetterstrand tittar åt var sitt håll. Socialdemokraternas Mona Sahlin har blicken riktad lite till höger om läsaren. Den ende som möjligen ser läsarna och väljarna i ögonen är Vänsterpartiets Lars Ohly. Lätt kisande kan man ana att han blickar just på dig.

Men frågan kvarstår; varför vågar de inte se väljarna i ögonen? Är de inte värda den respekten?

Utöver det välkända budskapet - "vi har alltid 12 miljarder mer" - så är språkbehandlingen iögonfallande. Byrån som producerat annonsen måste haft medarbetare som gått igenom skolan med ofullständiga kunskaper i det svenska språket.

Men det är en annan historia, som H C Andersen sa.

Maud mot Maria

Per Ankersjö, som blickar ut mot politiken ur ett stockholmsperspektiv, skriver så klokt om Centerpartiets och Miljöpartiets miljöpolitik. Eller om man vill uttrycka det mer rakt - Maud mot Maria.

Jag vill inte undanhålla mina läsare Ankersjös kloka ord.

Tänk så lägligt...

I valtider invigs allt som bara kan invigas. Möjligen är det bara oppositionen som är oinvigd i det som planeras.

I lördags hälsades alla nya Katrineholmare välkomna till kommunen. Som av en händelse skedde rundresan ett par veckor före valet och inte efter. Naturligtvis fanns också kommunalrådet på plats för att säga några väl valda ord om Katrineholm.

Jag behöver knappast gissa att oppositionsrådet inte var inviterat till tillställningen?

Löften kunna ej svikas...

Jag kommer osökt att tänka på den gamla läsarpsalmen, när jag läser lokaltidningens artikel om gamla (S)-löften som blir som nya, eftersom de inte hunnit genomföras under fyra år.

Det är onekligen spännande att läsa om äldreboenden som inte byggs, om äldreboende, Åsgården, som har lagts ner, trots löften om motsatsen, och om förskole- och skolsatsningar, där det handlar om minskade barngrupper och om insatser för att höja betygsnivån.

Varför ska väljarna tro att det går bättre den här gången att genomföra det som inte har lyckats tidigare?

Avkrångla Katrineholm

På Katrineholms-Kurirens ledarsida återfinns i dag ett litet inlägg från mig om att göra företagandet lite enklare i Katrineholm genom att genomföra en organiserad avkrånglig inom kommunen.

måndag 6 september 2010

Dubbel valstuga

Nu skulle jag behöva klonas. Eller kanske inte. Valarbetet är så intensivt, valstugan har den här veckan dubblerats. Centerpartiet, och övriga partier, bemannar efter bästa förmåga även en valstuga på Duveholmsgymnasiet utöver den som finns på torget.

Det är knappt att man hinner göra press mellan varven...

Fin vallokalsservice

Ibland är funderingarna lika stora om var jag ska rösta som på vilket parti och på vilken person. Centerpartiet har fixat en fin konsumentupplysning med sidan vallokaler.se

Här kan du läsa om var du kan rösta inom Katrineholms kommun!

söndag 5 september 2010

Drömmar och fotboll



Drömmar och fotboll, passar det ihop? Ja, definitivt. På eftermiddagen tog jag kretscykeln och cyklade ut via den efterlängtade cykelbanan till Forssjö. Där hade mina Centerkvinnor i Forssjö, Ewa Dahlgren och Ingrid Wahlström, förberett med kaffe och gröna drömmar att bjuda fotbollspubliken på.

Det var nämligen match på gång mellan hemmalagen Ericsberg GOIF och Tystberga.

Det blev mycket uppskattat med en mugg kaffe som uppvärmning. Kanske var det för mycket kaffe för gästerna, som inte lyckades hålla emot. I pausvilan stod det 6-1 till hemmalaget.

Vi hann prata en hel del med besökarna och några kampanjkort hann jag också dela ut. Inte minst uppskattade jag informationen om hur färdtjänsten fungerar. Beställningscentralen kunde exempelvis inte hitta till Forssjö...

På hemvägen regnade det, men som tur är håller Centerjackan emot en mindre regnskur.

Gäst i Hedeby



I går gästade jag Hedeby och åt Hedebybakelse på stadens konditori. (Ok, jag vet, Hedeby är verkligen inte någon stad, men det låter inte lika bra med "samhällets konditori".)

Den smakade alldeles utmärkt. Bakverket, som kan avnjutas på bilden, består av en mazarin med två syltklickar omgärdade av en krans av mandelmassa.

Hedeby är bara en ort som finns i bokens- eller TV-seriens värld. I verkligheten heter orten Vagnhärad.

Men alldeles sant är att jag var där för att kampanja inför valet tillsammans med lokala Centerpartister.

Firar Svampens dag

Alla dessa dagar, som man måste fira...

I dag är det Svampens dag och den vill jag självklart fira med att plocka svamp. Fast det går nästan lika bra att bara få en anledning att besöka skogen.

lördag 4 september 2010

Inga regeringsvikarier!

Vänsterpartiet vill tydligen göra det dyrare för alla arbetsgivare att ta in vikarier genom att höja arbetsgivaravgiften med fem procent.

Förslaget är i allt huvudlöst. Det måste väl vara bättre att det finns personer som är beredda att rycka in på ett arbete, än att de straffas ut? Ska eleverna få ännu fler lärarlösa lektioner i Vänsterkartellens skola? Ska det bli dyrare att ersätta en föräldraledig, vilket torde betyda att företagare funderar en extra gång innan den anställer en kvinna i fertil ålder?

Förslaget är som sagt både huvudlöst och ojämställt. Men tydligt. Det visar vilket vägval svenska folket har att göra 19 september. Det är inte läge att ta in några regeringsvikarier!

Syns i media

I dagens Katrineholms-Kuriren figurerar jag och Centerpartiet på många ställen. Jätteroligt, tycker jag, och väldigt uppiggande. Jag får återkomma i senare inlägg om "var, när, hur", eftersom det snart är dags att börja kampanja igen.

I all hast hittar jag sju "träffar" i en tidning!

En av dem är en debattartikel med rubriken "Svartmålningen får mig att se rött i stället för grönt".

Rent och smutsigt

Jag läste just Anders W Jonssons funderingar om valdebatten och om att föra debatten med rena argument utan smutskastning.

Då kom jag att tänka på gårdagens debatt på Kjesäter igen. Miljöpartisten Johannes, som klokt nog "gifte bort" efternamnet Danielsson till Krunegård och som liksom tidigare namnen är verksam som landstingsråd/landstingspolitiker, gick till attack mot folkpartiets politik, när folkpartiets ledamot inte kunde försvara sig, eftersom streck satts i debatten.

Det var jättefult att angripa någon som inte har möjlighet att försvara sig. Det borde alla begripa och särskilt den som kommit så långt på den politiska banan som Johannes.

Intensivdebatt på Kjesäter



På två minuter skulle publiken i gymnastiksalen på Kjesäters folkhögskola övertygas. Jag talade om att människan i grunden är företagsam och att det ska vara idé att ha idé. Jag ville också se ett grönt Sörmland.

Efter debatten och diskussionen bar det iväg till valstugan i Katrineholm, där ytterligare väljare fanns att språka med.

fredag 3 september 2010

Har Danielsson avgått - eller inte?

Turerna i "Landstingstvätten" är inte slut. Nu är frågan om förre (?) landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) verkligen har avgått.

Förra fredagen avgick han, enligt en presskonferens i Eskilstuna. Det Socialdemokratiska Partidistriktet utsåg i lördags en ny gruppledare.

Jörgen Danielsson har "kastat in nycklarna", städat tjänsterummet och lämnat de tillhörigheter som följer med uppdraget som landstingsstyrelsens ordförande.

Det enda han inte har lämnat in är sin formella avgångsansökan.

Alltså sitter han kvar. Han har sin plats i landstingsfullmäktige och i landstingsstyrelsen. I någon mån tecknar han fortfarande firman och han har fortfarande kvar sin lön från Landstinget Sörmland.

Lite lurigt är det allt. Han har inte ens avgått på papperet, bara i media.

Hur trovärdigt är agerandet? Väljarna får avgöra den 19 september.

Grönt Katrineholm

I dag har jag en debattartikel tillsammans med jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) införd i Katrineholms-Kuriren. Artikeln handlar om den livskvalitet som landsbygden tillför Katrineholm och vad som krävs för att hålla den levande.

Avkrångla Katrineholm



I går kväll var det dags för debatt med Företagarna i Katrineholm, Flen och Vingåker. Jag hade glädjen att ta plats bland politikerna och som närmaste bisittare ha kollegorna från Vingåker - Gunnar Österberg - och från Flen - Lotta Jonsson.

Det roligaste var ändå att kunna presentera vad Centerpartiet gör för företagarna rent praktiskt. Samma dag hade jag och Sten Holmgren lämnat in en motion om att avkrångla Katrineholm. Vi vill att kommunen ska dra igång ett regelförenklingsarbete och gå igenom alla förvaltningars verksamhet som berör företagandet. Målet ska vara att förenkla relgerna med 25 procent. Det är samma mål som Alliansregeringen satt upp.

I nästa skede kan en genomgång göras av alla regler som möter medborgarna.

Kampanj i Oxelösund


Valvinden blåste stundtals rätt hårt i Oxelösund, när jag tillsammans med lokalpolitikerna Desmond Johansson och Siw Sjöholm Johansson höll ställningarna i valstugan, Målarverkstan.

Målet i Oxelösund är att bryta den socialdemokratiska majoriteten och måla om kommunen.

torsdag 2 september 2010

Klövrad



Jag har för lite bilder på den här sidan, jag vet. Jag blev i alla fall upprymd i måndags, när vi höll presskonferens om regionfrågan på Stavsjö krog.

Tänk att ett klövertyg kan få en på så gott humör!

"Alla" vill ha Pulsen åter

Enigheten var total från höger till vänster om att Pulsen, den busslinje som trafikerade sträckan Vingåkers vårdcentral till Mälarsjukhuset i Eskilstuna med stopp vid längs linjen ska tillbaka, ska komma tillbaka. Löftet gavs när SPF ordnade valdebatt i Katrineholm igår.

Ett verkligt spännande resultat. Tydligast är det nämligen Centerpartiet som tagit ställning för linjen, men även Vänsterpartiet har argumenterat utåt för ett införande.

Men då är det väl bara att hoppas att det inte var ett löfte med "bäst före"-datum.

onsdag 1 september 2010

Premiär för Vår Vårdcentral

I dag är en historisk dag. I Katrineholm öppnar den första privata vårdcentralen med offentlig finansiering.

Stort grattis till alla! Personalen, de listade och inte minst Katrineholm!

Biltullar enbart för lastbilar?

Lyssnade till Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, när hon i radion försökte förklara hur kilometerskatten för lastbilar skulle fungera.

Det lät på henne som om det skulle bli någon sorts biltullar för lastbilar enbart på motorvägar. På så vis skulle inte skatten alls drabba landsbygden, som är oerhört beroende av transporter, enligt Maria Wetterstrand.

Om då samma bilar valde andra vägar, så skulle de klara sig helt undan, är min slutsats.

För mig låter införandet av kilometerskatt något som tickar hela tiden lastbilen kör. I annat fall handlar det om biltullar.

I båda tolkningarna drabbar förslaget landsbygden, som är berorende av goda transporter. Antingen ökar kostnaderna för de transporter som behövs, eller så ökar slitaget på alternativvägarna, vilket också leder till ökade kostnader för de boende på landsbygden.

Här handlar det om att ta parti. Centerpartiet tar parti för landsbygden.