fredag 30 september 2011

Centerpartiets faddrar omdöpta till guider

Centerpartiet i Katrineholm motionerade för några år sedan om att varje nyanländ skulle erbjudas en fadder för att lättare komma in i samhället.

Motionen avslogs med något märkliga argument med att det nog skulle gå att göra utan att göra riktigt som vi föreslog.

Nu, några år senare, ska vårt förslag om faddrar genomföras. Fast nu kallas de guider.

Det är lite olika, som jag brukar säga. Förhoppningsvis kommer grundtanken ändå att fungera, oavsett vad det hela kallas, nämligen att de människor som kommer hit får en person som hjälper dem rätt. En fadder tycker jag fortfarande låter mjukare och behagligare än att få en guide.

Mer om upphandling

Krister Wistbacka tar i sin ledarlika krönika i Katrineholms-Kuriren upp det märkliga överklagandet av KFAB:s upphandling. Oppositionens reaktioner, det vill säga jag och Ewa Callhammars får också en liten spalt i tidningen.

Ja, hela historien är som jag tidigare bloggat om väldigt märklig. De stora förlorarna är Katrineholms alla skattebetalare.

torsdag 29 september 2011

Ministerlaget klart

Annie Lööf har format sitt drömlag och det blir ett bra lag! Den stora överraskningen för mig var inte sammansättningen, utan posterna. Efter Annies tal vid Centerpartiets stämma i Åre hade jag trott att ingen annan post än miljöministerposten kunde vara aktuell. Men Lena Ek är förstås lika självklar som miljöminister, som hon hade varit som näringsminister.

Nu är det bara att kavla upp ärmarna och jobba!

Olika moderater före och efter valet?

I Katrineholm bytte Moderaterna som bekant sida i politiken efter valet. Före valet tillhörde de Allians för Katrineholm och sedan, efter valet, gick de över till Socialmoderaterna. Det var säkert övertänkt.

Dock tycks det så att även politiken skiftades. Före valet gällde enligt Moderaternas program följande:

"Det är inget självändamål att driva verksamheter i kommunal regi. Kommunens ansvar är att ge medborgarna den service som medborgarna vill ha och är beredda att betala för. Det viktiga är öka samarbetet mellan olika kommunala instanser, så att personal och ekonomiska resurser används på bästa sätt.

Kommunal verksamhet får aldrig bli ett självändamål. Företag, privatpersoner eller föreningar skall ha hand om uppgifter som dessa kan lösa lika bra eller bättre än kommunen.

Vi Moderater vill
• underlätta för lokala företag och entreprenörer att delta i kommunala upphandlingar."

Nu drar Johan Hartman (M) enligt en artikel i Katrineholms-Kuriren igång ett överklagande av KFAB:s upphandling, eftersom kommunen (Service- och teknikförvaltningen)förlorade den.

Är det samma politik som gäller före och efter valet? Eller är det bara olika moderater?

onsdag 28 september 2011

Sista kommunstyrelsen...

...på ett tag var det i dag, eftersom jag under nästa vecka inleder min riksdagssejour.

Vi hade att hantera diverse beslut, bland annat att besluta om en gemensam lönenämnd tillsammans med Gnesta. Den styrande blåröda majoriteten har den egenheten att den tror att demokrati betyder att man tar alla platser själv. Så ock denna gång, då Socialdemokraterna och Moderaterna tog både ordinarie platsen och ersättarplatsen.

Det är lite olika, som jag brukar säga. Men det finns ju möjlighet att ställa allt till rätta i samband med att kommunfullmäktige i Katrineholm sammanträder i oktober.

tisdag 27 september 2011

Känner vardagsverkligheten

En insändarskribent, naturligtvis anonym, förargar sig i Katrineholms-Kuriren över att Centerpartiets nya ledare ska få en hög månadslön. Hur ska Lööf med den lönen förstå dem som tjänar mycket mindre? är funderingen i insändaren.

Jag tror inte att det blir några problem. Det var inte länge sedan som Annie själv var student. Om hon skulle glömma hur nudlar smakar, så finns det säkert medlemmar i Centerstudenter som kan påminna henne om det.

Hennes rötter finns i Maramö utanför Värnamo. Det är verkliga landet. Jag tror heller inte att hon behöver gå så långt från sitt barndomshem för att hitta en garantipensionär.

Annie Lööf känner vardagsverkligheten och behövs det, så kommer hon att bli påmind. Förväntningarna på Annie är mycket höga och kraven på tillgänglighet är inte mindre. Goda insatser ska alltid belönas.

måndag 26 september 2011

Klart jag kan bli blodgivare

Mitt under de intensiva Centerdagarna i Åre kom beskedet: Jag kan bli blodgivare.

Tyvärr har jag redan från början fått boka en ny tid, eftersom jag inte kan vara på två ställen samtidigt och jag prioriterar att vara på plats under min första dag i riksdagen.

lördag 24 september 2011

Hett om föräldraförsäkring

Nu debatterar Centerstämman föräldraledighet. Det är en het debatt med minst 35 talare. Frågan handla om kvotering eller inte. Vi brukar i partiet utgå från individens rättigheter när rättigheterna inte går ut över någon annan. Jag får återkomma.

fredag 23 september 2011

Nu har vi precis valt Annie Lööf

Centerpartiet har precis enhälligt valt Annie Lööf till ny partuledare. JÄTTEROLIGT. Grattis till Annie, men framförallt till Centerpartiet.

torsdag 22 september 2011

Samtal med fyra ministrar

Nyss var Centerpartiets fyra statsråd på scenen i Åre och berättade om hur det är egentligen. Det blev många, varma applåder för Maud Olofsson, Andreas Carlgren, Eskil Erlandsson och Anna-Karin Hatt.

Nu är vi i Åre

Om några timmar sker invigningen av Centerpartiets partistämma i Åre. Det var maffigt att åka med ett av rikstingstågen. Bara vänner överallt.

onsdag 21 september 2011

Konstigt med GPS på barn

Morgonradions sändningar innehåller nyheten att en förskola kommer att delta i ett projekt med att förse barnen med GPS-sändare för att enklare kunna hitta dem vid utflykter och annat.

Spontant tänker jag: "Hjälp, vart är vi på väg?".

Det ska självklart finnas så mycket personal på en förskola, så att inga barn "kommer bort".

Däremot kan jag tänka mig att GPS skulle kunna vara en lösning för dementa, där diskussionen om lås på kommunala boenden varit under diskussion

tisdag 20 september 2011

Ett moraliskt misstag?

Jag läser i DN i dag att förre chefen för Internationella valutafonden Dominique Strauss-Kahn, DSK, har talat ut inför TV-kamerorna.

Övergreppet - våldtäkten - som blev hans fall, förklarar han som ett "moraliskt misstag".

Spännande. Vilka fler "moraliska misstag" kan DSK ha gjort under sitt liv. Andra händelser måste ha varit bagatellartade, med hans eget språkbruk.

Jag tror knappast att någon som hade upplevt det som hotellstäderskan i New York har upplevt skulle tycka att det som hade hänt med dem var "ett moraliskt misstag". Det är oerhört kränkande.

måndag 19 september 2011

Kvinnor skolas i samhällskunskap

I dag medverkade jag för fjärde gången som kvinnlig politiker vid FogelstadAkademins medborgarutbildning. Det är en rolig uppgift att försöka förmedla hur det är att vara kvinnlig politiker.

Det var bara Centerpartiet och Vänsterpartiet som ställde upp mangrant (!), så vi fick göra vårt bästa för att spegla det politiska systemet.

Det är alltid roligt att träffa nya människor och försöka fånga deras engagemang för den så viktiga frågan om vad som krävs i ett demokratiskt samhälle.

Allra mest påtagligt tror jag att det blev, när de fick prova min afrikanska ordförandeklubba. Den är en mycket kär och använd gåva.

Läsare är konservativa

Tidningsläsare är konservativa. I den meningen är jag konservativ. Jag ogillar mycket omgörningen av Dagens Nyheter, som presenteras i dag. Jag ser stora textblock och långa, långa texter. Jag vill inte börja läsa, för jag vet att det kommer att ta tid att ta sig igenom hela texten.

Särskilt saboterad känns DN Debatt. Där är den enda bilden i dag två cirkelrunda foton på Håkan Juholt och Carin Jämtin.

Jag får väl se om jag är mindre konservativ imorgon.

söndag 18 september 2011

Centerkvinnorna tar över...

Tidningen Expressen skrev igår om hur Centerkvinnorna tar över Centerpartiet. Jag hann inte riktigt fördjupa mig i historien, eftersom jag deltog vid Centerkvinnornas förbundsstyrelseintroduktion i Gustafsberg i fredags/lördags.

Det är förstås inte någon slump att Centerkvinnorna har sett att kvinnorna i Centerpartiet har kunnat ta topposter. Det har skett ett mycket medvetet arbete för detta. Under 1960-talet jobbade Centerkvinnorna hårt för att genom målmedvetet valberednings- och nomineringsarbete föra fram kvinnor till ledande positioner. Sedan har organisationen arbetat med Kvinnokraftskurser för att ytterligare trimma ledarna.

Men det har naturligtvis inte gett framgång, om inte det hade funnits goda förebilder. Karin Söder bröt is. Hennes medlemskap fanns och finns inom Centerkvinnorna.

Expressens artikel berättar alltså en god del av historien bakom varför Centerkvinnorna har "tagit över", men inte riktigt hela historien.

Dock är det roligt att bland källorna som Expressen hänvisar till, så återfinns "Fredriksson: Vi får saker att hända! Centerkvinnorna 1933-2008".

Särskilt som förnamnet är Inger.

lördag 17 september 2011

Blodgivarreportage i K-K

I dag är det politiska blodgivarreportaget infört i Katrineholms-Kuriren. Reportaget gjordes i tisdags och min insats för Centerpartiet var att fylla i ett test för att kunna bli blodgivare samt att lämna blod för testning.

Eftersom jag nog var lite snarstucken, eller förstås mer korrekt, svårstucken, så har jag med fördel haft långärmade kläder under den här veckan. Armvecket blev nämligen väldigt blått...

torsdag 15 september 2011

Dammar till miljön

Naturskyddsföreningen har undersökt damm i svenskarnas bostäder och funnit att dammet innehåller mycket miljögifter. Det är förstås inte så konstigt. Finns gifterna i inomhusluften, så hamnar de förstås någonstans. Alltså borde en hemsanering i egen regi eller med hjälp av RUT fungera för att förbättra miljön, utöver att det höjer trivseln.

onsdag 14 september 2011

Arvodesskandalen blir polishistoria

Nu börjar arvodesskandalen inom Landstinget Sörmland att bli till en polishistoria, när landstingets dåvarande, och i ett fall nuvarande, toppar förhörs av polisen.

Det är bra att det en gång för alla blir utrett om något förfarande varit brottsligt. På ett annat sätt går det inte att återskapa förtroendet för Landstinget Sörmland.

De som ska förhöras, enligt länets tidningar, är Gustaf Wachtmeister, Jörgen Danielsson och Karin Welin.

Kullbergska i täten för hjärtsjukvården

Att Kullbergska sjukhuset i Katrineholm varit "hjärtebra" på hjärtsjukvård har varit känt sedan länge. Nu är man inte bara bra, utan faktiskt bäst i Sverige på att ta hand om hjärtpatienter, skriver Katrineholms-Kuriren i en artikel.

Det är bara att säga: Hjärtligt grattis, Kullbergska! Det lilla sjukhuset kan faktiskt vara både störst och bäst!

tisdag 13 september 2011

Blir blodgivare?

I dag startar Katrineholms-Kuriren sin kampanj för att få fler att bli blodgivare.

För att ytterligare uppmärksamma det hela, har tidningen bett de politiska partierna att ställa upp bakom kampanjen. Så nu på morgonen begav jag mig som Centerpartiets bidrag till blodcentralen på Kullbergska sjukhuset för att se om jag duger som blodgivare.

Det teoretiska testet föll väl ut, mitt blodtryck var bra och åtminstone den ena armen kunde ha lämpliga ådror att ta blod från - om än lite tveksamt. Nu ska mitt blod testas för att se om det verkligen duger.

Jag får väl lämna tillbaka blodgivarkampanjens tshirt om det inte blir något av.

Trygg och säker?

I dag har jag en insändare publicerad i Katrineholms-Kuriren, enligt följande:

Trygg och säker kommun
Jag har sett service- och tekniknämndens ordförande Johan Hartman (M) vara ute och cykla i Katrineholm. Vid båda tillfällena har han saknat hjälm och cyklat mitt på genomfarten.
Jag undrar om Johan Hartman saknar kunskaper om kommunens cykelbanor eller om han bara inte vill omsätta dem i praktiken?
Det känns otryggt i en kommun, som tidigare sagt sig verka för att vara trygg och säker, med en ansvarig ordförande som inte är rädd om sitt eget liv. Hur ska han då kunna vara rädd om andras?
Inger Fredriksson (C)

måndag 12 september 2011

Stolpe ut?

Katrineholms-Kuriren skriver att kommunchefen har fått i uppdrag av kommunalrådet Göran Dahlström (S) att avveckla vänortssamarbetet.

Det känns dystert. Även om vänortssamarbete kan ha varit viktigare i andra tider än i dag, så är goda relationer alltid viktiga. De borde exempelvis kunna användas i EU-sammanhang, då man ofta jobbar med partnerskap.

Extra dystert blir det sett ur min horisont. I somras visade jag stolt upp Katrineholm för min storasyster med familj. Planteringarna imponerade, då ett syskonbarn raskt jämförde med den egna arbetsplatsen i Uddevalla. Vi passerade också förbi Gröna Kulle och vänortsstolpen där. Då kunde jag säga: "Den har jag fått dit genom en motion.".

Nu kanske det blir "stolpe ut" i stället.

Politik i nya fåror

I dag är min krönika införd i Katrineholms-Kuriren. Av bilden att döma kan man tro att den handlar om jordbrukspoltik. Så är det nu inte riktigt. Krönikan handlar om hur vi tar emot nya svenskar och hur det borde vara. Alltutifrån att jag har plöjt stämmohandlingarna inför Centerpartiets partistämma i Åre 22-25 september.

söndag 11 september 2011

11 september

Att dagen har varit mörk och dyster passar bra. 11 september är en dyster dag. Tragiken för tio år sedan förändrade världen. Alla har egna minnesbilder och upplever dem om igen genom alla minnesartiklar och minnesprogram.

Frågan är vad vi har lärt av det som hände? Kanske allra mest att det otänkbara kan hända och att vi behöver vara rädda om varandra. Här. Nu.

Bra inlägg om öppenhet

I stort sett hela dagen har jag ägnat åt yttrandefrihet. I veckan är det nämligen dags för Yttrandefrihetskommitténs sammanträde. Mycket handlingar blir det som måste läsas och funderas över. Därför har jag inte hunnit formulera några ytterligare yttranden till yttervärlden förrän nu.

På DN Debatt i dag hade Centerpartisterna Fredrick Federley och Lena Ek ett intressant inlägg om öppenheten i samhället och behovet av att försvara liberala värderingar.

Det skulle jag ha rekommenderat en läsning av för länge sedan. Om nu inte formandet av den svenska öppenheten, i form av yttrandefriheten, kommit emellan.

fredag 9 september 2011

Klart riksdagen

Nu är det klubbat och klart! I går fattades beslutet av riksdagen att bevilja Roger Tiefensee tjänstledighet och att jag får gå in som ersättare för honom.

I dag hade jag bekräftelsen från riksdagen med posten.

Det ska bli riktigt, riktigt roligt!

torsdag 8 september 2011

Kvinnorna styr Centern

Ja, det är rubriken på ett TT-telegram som dagstidningarna återger i dag. Bakgrunden är att Centerpartiet förväntas välja en ny kvinna, Annie Lööf, till partiledare vid stämman i Åre 22-25 september.

Centerstudenter och Centerparitets Ungdomsförbund leds också av kvinnor, vilket ger stöd för rubriken. Dock nämns inte Centerkvinnorna i samma TT-text.

Statsvetaren professor Lena Wägnerud ser förklaringen i Karin Söder, som banade vägen för fler kvinnliga partiledare.

Karin Söder har alltid varit Centerkvinna.

onsdag 7 september 2011

Nästan 3.000 kronor till svältens Somalia

Vi samlade in nästan 3.000 kronor, eller närmare bestämt 2.900 kronor, vid gårdagens möte med Centerpartiet i Katrineholms kommun. Temat var demokrati och pengarna ska gå till Läkare utan gränsers arbete i svältkatastrofens Somalia.

Andra partier får gärna följa efter. Vi har sedan tidigare samlat in 1.600 kronor. Vi har inget emot att vår insamling överträffas!

tisdag 6 september 2011

Inlägg i regiondebatten

I dag gör vi samtliga gruppledare i Katrineholms kommun ett gemensamt inlägg i regiondebatten, där vi förklarar varför vi vill se en region och hur vi vill att den ska se ut. Allt går att läsa i debattartikeln i Katrineholms-Kuriren.

Skördetider


Något av helgens fynd.

Livstid?

Hörde nyss på radion att Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Tommy Waidelich sagt att han inte tror på ett svenskt medlemskap i EMU under hans livstid.

Vet Waidelich möjligen hur gammal han blir, ens på posten som ekonomiskpolitisk talesman?

måndag 5 september 2011

Inslag om härskarteknik

I dag har jag uttalat mig framför TV-kameran om härskarteknik och om varför jag skrev en motion om att förtroendevalda i Katrineholm skulle få utbildning i bemötande.

Jag vet inte riktigt hur mycket som blir kvar av det som jag sa, men det viktiga är att en sådan utbildning fortfarande behövs. Fortfarande fattas det en hel del i hur vi uppträder mot varandra i de politiska sammanträdesrummen.

söndag 4 september 2011

Plöjer stämmohandlingar

Det går inte att skriva på bloggen och läsa stämmohandlingar samtidigt. Men nu har jag nästan plöjt igenom hela "partistyrelseboken" inför Centerpartiets stämma i Åre.

Det finns mycket tänkvärt. Min motion, om att införa ett MiljöUT-vecklingsavdrag, MUT-avdrag, blir besvarad med att Centerpartiet tänker utveckla ROT-avdragen inom miljöområdet. Så det får jag vara nöjd med.

lördag 3 september 2011

Bland lingonröda tuvor...


Nja, det blev ingen bild från de lingonröda tuvorna. Men resultatet av gårdagens aktivitet ser ut ungefär som ovan (fast dubbelt).

Min samlargen, det tydligaste spåret av mitt bondearv, slog till igår och resulterade i en bra skörd. Trots mitt idoga samlande finns det fortfarande bär kvar i skogen.

fredag 2 september 2011

Viktigt att det blir riktigt

I somras vikarierade Anneli Hedberg (S) som kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Det har hon gjort tidigare. Den här gången ställdes hon inför uppdraget att skriva under en utbetalning om en halv miljon kronor till det nybildade bolaget Katrinholms Tekniska College AB. Ganska oproblematiskt egentligen, om det nu inte var så att Anneli Hedberg är en av kommunens representanter i samma bolags styrelse.

Jäv, tyckte jag, och skrev en anteckning till kommunstyrelsens protokoll, när styrelsen klubbade delegationsbesluten vid sammanträdet i onsdags.

"Tramsigt", tycker Anneli Hedberg i dag i Katrineholms-Kuriren om min markering.

För min del tycker jag att det är viktigt att det blir riktigt. Hedberg behövde inte alls skriva under beslutet. Det hade hon kunnat be vice ordförande Ewa Callhammar (FP) gör exampelvis. Svårare än så hade det inte behövt vara.

torsdag 1 september 2011

Annie Lööf - ny ledare för Centerpartiet


Tänk att kommunstyrelsens sammanträde kan infalla så olämpligt! Så olämpligt att jag helt missar att följa valberedningens presentation av den nya partistyrelsen med Annie Lööf som ny partiledare!

Jag tror att det kommer att bli mycket bra, inte minst för att Annie är så jordnära. Man kan inte vara annat, när man växt upp med höskörd och granplantering samt vaktande av fotbollsmål.