måndag 24 september 2012

Presidentval på svenska

Det amerikanska presidentvalet går knappast någon förbi. Svenska medier ger oss en inblick i en valrörelse som är alldeles speciell.

Skulle den vara något att ta över för oss i Sverige? Skulle vi vilja att partierna först ägnade stor del av sin tid åt att samla in pengar. Eller rättare sagt, skulle vi gilla att kandidaterna samlade in pengar för att först övertyga de egna om att just jag är den allra bästa kampanjen för att sedan kanske ändå inte räcka ända fram.

Skulle vi dessutom kräva av presidentkandidaten ett intyg för att bevisa att presidentkandidaten är fullt frisk?

En god kandidat måste dessutom vara som folk är mest och vara lite allmänpraktiserande i sport. Åtminstone bör man kunna "kasta boll".

Helst bör man också ha en massa vänner inom kändisvärlden som talar om hur bra man är.

För att inte tala om hur viktig valet av fru är. Frun ska i ett fint tal beskriva sin makes alla goda karaktärsegenskaper.

Allt detta kryddas dessutom av negativa kampanjer för att smutskasta moståndaren.

Hur skulle det här översättas till svenska+ Fredrik Reinfeldt tycks för tillfället (?) inte ha någon fru som kan intyga hans förträfflighet och övriga fruar, respektive män, för en tillvaro som inte är så framträdande.

Jag tror definitivt att svenska folket skulle ogilla att kandidaterna samlade in pengar till sig själv och till sina partier.

Vilka sporter och vilken idrottsklubb de håller på är inte heller särskilt viktigt, det viktiga är vilka möjligheter de har som kandidater att fullfölja sin politik och göra världen bättre just för mig.

Nej, det svenska folket skulle nog inte anamma det amerikanska kampanjandet. Däremot vore det önskvärt om fler engagerade sig och tog del av det demokratiska arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar