torsdag 31 juli 2014

Allt mer handlar om val

I dagens Katrineholms-Kuriren avslöjar tidningen att nästan alla i kommunfullmäktige röstade i EP-valet. Alla utom en socialdemokrat röstade och kommunalrådet Göran Dahlström (S) frågas ut - inte om "röstskolkaren" utan med mer allmänna frågor.

Ja, det är som sagt lite olika.

Men annars är det förstås rätt att höja valtemperaturen. Än är det fortfarande tid för planering, så jag räknar med att en stor del av dagen kommer att handla om detta. Samt om en del handfast arbete inför lördagens kampanj i Österåker.

onsdag 30 juli 2014

Kvaliteten viktigast

Vänsterpartisten Tony Rosendahl spelar ut alla vänsterretorikkorten i sitt debattinlägg i dagens nummer av Katrineholms-Kuriren. Att företag kan göra vinst tycks vara det farligaste som finns, särskilt om det skulle vara företag som närmar sig vård och omsorg.

För mig, och för Centerpartiet, är kvaliteten viktigast. Om inte vården och omsorgen fungerar, så spelar det för mig ingen roll vem som utför den - om det är kommunen, landstinget eller en privat utförare, det är lika illa.

Skattepengarna och de avgifter som vi alla betalar ska gå till verksamhet med kvalitet. Detta är det viktigaste. Det som kan ha brustit är att följa upp detta. Där finns mer att göra.

Sätt ögonen på Landstinget Sörmland!

Lokaltidningen berättar att Landstinget Sörmland ligger i botten, när det gäller hur länge som sörmlänningarna får vänta på en ögonoperation jämfört med boende i övriga landsting i landet.

Det är inte en position att vara stolt över. Ännu värre blir det, när Synskadades Riksförbund redovisar att kvinnor och män behandlas olika. Kvinnor får vänta längre på en ögonoperation än män i Sörmland och de ser sämre när operationen väl görs.

Det här är inte okej! Möjligheterna att få vård ska inte vara beroende av vilket kön man har och var i landet man bor.

Jämställd vård är en viktig fråga för Centerkvinnorna och Centerpartiet.

tisdag 29 juli 2014

Värmen gör kalla jobb heta

Ekonyheterna uppmärksammar att bristen på kyltekniker märks extra tydligt så här i sommartider. Branschorganisationens Per Jonasson får uttala sig om behovet.

Även om inslaget i första hand handlar om utbildning på gymnasienivå, så pekar det på hur stort utbildningsbehovet är och hur viktigt det är med kompetens. IUC i Katrineholm, Installatörernas Utbildningscentrum, har möjligheterna att möta behoven. Här finns utbildningsmöjligheter och ett kyllabb i världsklass. Det borde användas mycket mer genom fler utbildningar från Yrkeshögskolan, eftersom båda behoven och resurserna finns.

Det skriver jag inte bara som ägarledamot i stiftelsen som driver IUC, utan för de otvetydiga behoven. Här finns jobb att göra. Denna varma sommar visar på detta, om inte annat. Värmen gör kalla jobb heta.

måndag 28 juli 2014

Joel Andersson löser problem...

Jag har tidigare länkat till Radio Väst, där mitt duktiga syskonbarn medverkar och berättar om resan till Fysikolympiaden i Kazakstan. Lite drygt två timmar in i programmet sätts Joel på prov och får lösa ett problem.

Lyssna och lär!

söndag 27 juli 2014

Firade med kaffe med dopp

Eftersom jag tjatat så mycket om hur Fruntimmersveckan ska firas - jag är ett av fruntimren med mellannamnet Kristina - så vill jag bara meddela att nu har Kristinorna firats på tillbörligt sätt med kaffe med dopp i och vid Vialabadet i Vingåker. Vattentemperaturen var varmare än vanligt, vattnet mer innehållsrikt och badplatsen i sämre skick än tidigare, eftersom bryggan till hopptornet tagits ur bruk.

Men badade gjorde vi och drack kaffe med smörgås och biskvi.

lördag 26 juli 2014

Nu är vi på C...



Nej, det går inte att skriva "nu är vi på G", vi är ju Centerpartister hela bunten! I dag har vi vässats i budskap och kampanj på Hjälmaregården i Läppe under ledning av Åsa Ingårda från Runtuna. Åsa Ingårda höll i kameran, annars hade hon också fått vara med i bild.

Nu ska vi vinna val!

Hålla ångan uppe...

Den här veckan har gått i kampanjens tecken, i alla fall så mycket som har varit möjligt. Nu är det dags att samla kandidaterna inom Centerpartiet i Katrineholms kommun till utbildning med duktiga Åsa Ingårda. Det ska bli roligt att öka temperaturen ytterligare i valrörelsen!

fredag 25 juli 2014

Kampanjade i fruntimmersveckan

Efter den framgångsrika badbollsutdelningen i Gnesta blev det ännu mer kampanj. Denna sista dag i fruntimmersveckan var som gjord för en insats för Centerkvinnorna.



Dessa flygblad delades ut vid ICA i Gnesta och i ett antal utvalda brevlådor. Centerkvinnan, lokalpolitikern och kandidaten för Centerpartiet Ingalill Fredriksson berättar mer om vad vi gjorde.

Alla armar och ben går åt i kampanjen...



Ja, visst är det så att en valrörelse kräver energi samt många armar och ben som arbetar i valkampanjen! Här bollas det för fullt!

Men om sanningen ska fram, så hjälpte Lill Björk mer än gärna till för att bilden skulle bli ännu bättre.

Badbollskampanj i Gnesta



Snart är alla badbollarna på plats! Oscar Fredriksson och Ingalill Fredriksson bar påslakanen till strandkanten, där Centerpartiet i Gnesta delade ut badbollar till besökarna vid Klemmingsbergsbadet.




Redo för utdelning i valet! Oscar Fredriksson, Ingalill Fredriksson och Lill Björk var redo.

Ett fint initiativ, som jag hade möjlighet att delta i. En politiker måste ju alltid klara av att ha många bollar i luften!

Kampanjförberedelser



I en valrörelse blir det mycket kampanjande och som i alla verksamheter kräver lyckade aktiviteter förberedelser. "Hundra badbollar" måste blåsas upp, kontrolleras, paketeras och förflyttas till lämplig kampanjmark. Hur gör man det på bästa sätt?

Men numera vet jag att påslakan går att använda till annat än att bädda med och att min bil ledigt inrymmer 66 badbollar plus förare och passagerare...

Blåbärsfest i Julita

Denna fantastiska sommar - om man bortser från bristen från vatten uppifrån - så blir det många fina kvällar. Centerorganisationen i Julita, med Centerkvinnorna och Centerpartiet, lyckades pricka in en perfekt kväll för sin blåbärsfest här i veckan.

Normala år har C ordnat jordgubbsfest, men i år var tillgången på jordgubbar något begränsad,så då fick det bli blåbär i stället.

Ett 30-tal gäster gick tipspromenad och mumsade blåbärspaj hos Anita och Göran Karlsson på Källarboda.

Jag har bilder som visar detta, men de gör alls inte kvällen rättvisa, så jag väljer att avstå.

onsdag 23 juli 2014

Joel i fin fysik



Fysikolympiaden är över. Syskonbarnet Joel har landat på Orust igen. Nu har han gjort press i radio Väst om sin resa.

Att Joel har ärvt vissa talanger kan man höra i inslaget, när han berättar om sin fysik...

Hur det gick i tävlingen totalt framgår inte riktigt av inslaget, men Joel blev i alla fall näst bäst av de fem som ingick i det svenska laget.

Att jag fortfarande är stolt behöver väl knappast nämnas?

tisdag 22 juli 2014

Förbereder kampanj



En valkampanj innehåller mycket förberedelser. Efter lite "pyssel och knåp" är den här broschyren färdig för utdelning i Gnesta. För hur ska man fira fruntimmersveckan, som kandidat, om inte med kampanj för Centerkvinnorna?

måndag 21 juli 2014

Fantastiska fruntimmer på Filmfestival



Åsa Ingårda på Inneberga i Runtuna gör ett fantastiskt arbete som konsthantverkare, kulturarbetare och företagare. I år var det femte året i rad som hon ordnade Filmfestival på gården, den här gången i samarbete med Film i Sörmland. Festivalen sker under fruntimmersveckan och i år var temat Fantastiska fruntimmer.

Jag och bästa Monica från Vadsbro tittade till filmfestivalen den allra sista kvällen. Filmen som visades var Optimisterna, vilket filmen i sanning gjorde skäl för! Som vi skrattade tillsammans med den övriga publiken, när en av huvudspelarna gjorde gymnastik vid köksbänken. Ganska vigt av en 98-åring...

Sedan var det i allt övrigt en underbar kväll i vårt vackra Sörmland!

Tackar alla ödmjukast Åsa Ingårda för alla upplevelser, inte minst från de små Artisterna som underhöll publiken som clowner och akrobater.

söndag 20 juli 2014

Därför är jag Centerpartist

Jag är uppväxt på ett litet lantbruk. Jag fick med mig att jag räknades, att vad jag gjorde spelade roll. Om jag satte på potatisen till middagen, så betydde det att mamma eller pappa inte behövde gå ifrån sitt arbete. Jag blev företagsam.

Jag kan inte stå vid sidan om och se vad som behöver göras. Kan du?

Det är därför som jag är Centerpartist.

lördag 19 juli 2014

Fruntimmer på filmfestival

I dag börjar fruntimmersveckan på riktigt med Sara. Åsa Ingårda är en driven kvinna och hon har tagit fruntimmersveckan som anledning att ordna en särskild filmfestival i ladan på Inneberga i Runtuna.

En av filmerna på programmet visar ett gäng norska 65+++++-kvinnor som spelar volleyboll och som är trötta på att inte möta några jämnåriga lag. Nu har de hört om herrar från Sverige och utmanat dem på match. Kanske blir det matchning?

fredag 18 juli 2014

Stor debattglädje på CUF-stämman

I går blev det alls inte något inlägg här på bloggen. Jag var nämligen på CUF-stämman och hade inte med mig den bekvämaste tekniken. Det fanns 116 ombud på plats och jag var ett av dem. Lite överårig kan tyckas, men jag var klart meriterad, med min CUF-bakgrund att representera Centerkvinnorna.

Det var riktigt roligt att vara med. Debattglädjen var stor från första motionen, där ombuden egentligen var ganska eniga. Efter en handfull behandlade motioner var det dags för miljöminister Lena Ek (C) att ta ordet. Hon är inte bara miljöminister och partistyrelseledamot, hon är också "CUF-mamma" med två barn på plats på stämman. Både roligt och otroligt!

Lena Ek kom direkt från ministermötet i Italien, men höll sig mer till vilka utmaningar vi står inför när vi måste rädda klimatet, avgifta vardagen och Östersjön. Här görs mycket, men mer behöver uträttas, inte minst när det gäller att utveckla den miljövänliga tekniken. Men det finns, som sagt, mycket på gång!

onsdag 16 juli 2014

Centerkvinnorna samlar solstrålar!

Jag brukar gärna skriva om min avdelning i Centerkvinnorna, Stora Malms Centerkvinnor. Redan igår borde jag ha skrivit det här inlägget, för det var då som Katrineholms-Kuriren presenterade Britt-Marie Pettersson som dagens Solstråle. Britt-Marie Pettersson är medlem i vår avdelning och bor i Lerbo. Hon har jobbat otroligt mycket för andra, så hon är väl värd utmärkelsen. Vi är förstås jätteglada och stolta över årets solstråle. I fjol fick en annan av våra medlemmar, Ewa Dahlgren, samma fina utmärkelse. Även Ewa var en värdig mottagare som lägger ner mycket ideellt arbete. Det är vi väldigt glada för!

Extra roligt är det förstås att Centerkvinnorna samlar solstrålar...

tisdag 15 juli 2014

Inget säkert klipp...

Man kan tro att det är första april. För det låter inte klokt. Nu kan grannarna bli osams om gräsklippningen därför att deras robotgräsklippare går i strejk!

"Grodorna" kan, enligt bland annat vad Dagens Nyheter berättar, bli osams över staketet. De vägrar helt enkelt klippa, om den andre klipparen är i gång samtidigt.

Ja, visst är tekniken underbar ibland.

måndag 14 juli 2014

En bugg på nätet...



Centerledningen bjuder verkligen på sig själva! Eskil har fullt upp att snurra upp Anna-Karin, Lena och Annie! En verklig valvinnare!



söndag 13 juli 2014

Nu blir jag CUF-ombud igen!

Det var verkligen länge sedan jag var ombud på en CUF-stämma. Senast var i Örebro och det bör ha varit 1982. Nu är det dags igen. Jag ska gästa förbundsstämman som representant för Centerkvinnorna.

Det ska bli intressant att jämföra då och nu. Då fick jag ta emot ett journaliststipendium. Nu får jag hälsa från Centerkvinnorna! Sammalika, fast annorlunda!

lördag 12 juli 2014

"Tio eller fler"

Än så länge är de åtta. Åtta kvinnor i EU-kommissionen. Det är för lite, tycker alla åtta, som gått samman om ett upprop riktat till Jean-Claude Juncker inför hans sammansättning av den kommande EU-kommissionen.

Hittills har medlemsländerna nominerat elva kommissionärer (om de inte hunnit med någon mer nominering under dagen) och av dessa elva är tio män!

"Tio eller fler" är ändå ett ganska blygsamt krav. Det borde vara krav på att medlemsländerna ska nominera dubbelt, det vill säga ta fram både en kvinna och en man som kommissionärskandidat. Det skulle avdramatisera valet och visa att det mycket väl går att använda HELA kompetensen inom EU.

Så heja på med "tio eller fler" och ta fler kliv på vägen mot en EU-kommission som inte domineras av slipsnissar.

Verkligen vidrigt!

Ibland vet jag inte om jag ska gråta eller blunda. Inget duger. I morse läste jag en notis i Dagens Nyheter som berättade om hur en elvaårig flicka i östra Indien våldtogs som straff för vad hennes äldre bror möjligen hade gjort. Byns ledare ska, enligt nyhetsbyrån TT-AFP, ha rekommenderat denna bestraffning. Sedan tittade hela byns befolkning på övergreppet utan att hjälpa flickan.

Det är verkligen vidrigt! Så vidrigt att orden inte räcker till. När ska barn få vara barn? När ska flickor och kvinnor få uppleva verklig kvinnofrid och ha makt över sina egna liv?

Ordentlig skolgång är en lösning. Omvärldens fördömande en annan. Liksom att uppmärksamma detta, om än bara i ett blogginlägg som måste skrivas hur hemsk än verkligheten är.

Kvinnors kamp för att ta plats



Mot slutet av nästa vecka inleds Fruntimmersveckan. Den heter som bekant så, eftersom det är den enda veckan under året då en hel rad med kvinnor har namnsdag. Ja, det blir egentligen inte en hel vecka, utan bara nästan. Sex fruntimmer får plats i en hel rad.

Att kvinnor får kämpa för att ta plats visar tidningsklippet ovan. Det handlar om valet till kommunfullmäktige i Virserum, som i dag ingår i Hultsfreds kommun i Kalmar län. Samhällsmedborgarna hade tagit fram en samlingslista till valet. En del kvinnor tyckte, med rätta, att listan innehöll för få kvinnonamn och argumenterade för att två män skulle bytas ut. Motargumenten var inte alldeles sakliga, utan handlade om vilka egenskaper som krävdes av dem som blev valda och att dessa egenskaper förslagsvis fanns endast hos män!

Så det blev ingen ändring. I stället gick kvinnorna ihop och tog fram en egen lista som var på det sätt som de ville ha den och denna lista gick så bra att det blev fyra kvinnor invalda.

Om detta berättar en liten utställning på biblioteket i Virserum. Utan att gå in exakt i detaljerna hur ledamöter utsågs på den tiden, alltså vilket valsystem som användes, så går det att konstatera att det alls inte är någon självklarhet att kvinnor kan ta plats inom alla områden i samhället.

Men samhället blir absolut bättre om vi använder ALLA begåvningar och ALLA sätt att se på samhällsarbetet.

fredag 11 juli 2014

Rätt men fel

En kvinna i Kalmar begär ut handlingar i sådan omfattning att kommunen vägrat lämnat ut dem. Nu har JO beslutat att kommunen inte kan vägra henne handlingar. Om detta skriver bl a DN. Nu får kommunen anställa en person enbart för att lämna ut handlingar.

JOs beslut är både rätt och fel. Självklart kan inte en kommun vägra att lämna ut en offentlig handling. Det skulle strida mot offentlighetsprincipen. Men avsikten med detta är inte att allmänheten ska ta del av ALLT samtidigt. Det är fel att töja på lagens möjligheter.

Det går dock inte att lagstifta om omdöme.

tisdag 8 juli 2014

Sommartider...

... och inte en rad på bloggen! Hunden har dött, men nu har jag återvänt till Katrineholm efter en hel del dagar i Bohuslän tillsammans med släkt, smultron, kantareller (inte så många i och för sig), hallon, svartvinbär, jordgubbar, mördarsniglar, rödfärg, gräsklipp, böcker, solstol, åska, tårta och färskpotatis. Ja, helt enkelt sommar med mestadels plusgrader.