torsdag 5 oktober 2017

Kemikalieplanen borde skärpas

Det har varit en synnerligen intensiv tid med bland annat fyra dagar med partistämma i Malmö. Här kommer därför - äntligen - lite synpunkter om kommunens kemikalieplan. Vi tyckte att den borde skärpas. Så här sa jag i debatten:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Äntligen är kemikalieplanen här! Som vi har väntat! Centerpartiet har i vår kommunplan och i vårt budgetarbete haft med målet att ta steg på vägen till en giftfri vardag genom att se över förskolans miljö. Vi lade en motion om giftfri vardag med början bland våra barn i början av 2014. I januari 2015 avslogs den. Vi kunde alltså redan ha varit igång med det arbete som nu väntar – två år senare.
I kemikalieplanen talas om inventeringar, men inte så mycket om vad som har hittats inom förskolans verksamhet.

I Karlstad, som jobbat intensivt med att skapa en kommunal giftfri vardag och som sägs ha inspirerat till Katrineholms plan, har kemikalieplanen fått konkreta och drastiska konsekvenser. Många leksaker togs bort. Det dög inte att leka med gamla plastleksaker eller med den elektronikskrot som av illvillig välvilja skänkts till förskolorna. Till om med utklädningssakerna, kläder, hattar och väskor åkte ut – de var för farliga. Även plastmadrasser tog samma väg.

Hela Karlstads plan om 23 sidor handlar om för att fasa ut hormonstörande, hälso- och miljöfarliga kemikalier i verksamheter som rör barn och unga inom Karlstads kommun. I Katrineholm ägnar vi 34 sidor åt alla kemikalier för alla verksamheter.

I den här planen, i Katrineholm, är det farligaste vi har kvicksilvertermometrar, kan det verkligen finnas några sådana termometrar att ta bort, farligheten har ju varit känd så länge?

Centerpartiet har också lagt motion om mikroplaster, en motion som också avslogs, ungefär med argumentet att det inte förekom i produkter som användes i kommunen och med en kommande hänvisning till kemikalieplanen. Det sas i motionssvaret att planen skulle innehålla en:

”rekommendation att välja bort produkter som innehåller mikroplaster.” Detta stycke har jag inte lyckats hitta i planen.
Mikroplasterna och de ännu mindre nanomaterial nämns i planen. Och det konstateras att: ”För Katrineholms kommun är det viktigt att medvetenheten om dessa ämnen finns.” följt av ”Möjligheten finns såklart redan nu att välja bort de produkter som innehåller mikroplaster vid upphandling och information riktad mot allmänheten kan bli aktuell. Eventuellt kan ett förbud komma i framtiden, och medvetenshet redan idag är viktigt för framtida arbete.”

Men någon rekommendation blev det alltså inte.

Är det skarpt nog?

Det hade varit önskvärt att Sörmlands Vatten, eller vårt helägda bolag Katrineholms Vatten, hade yttrat sig över kemikalieplanen. Nog har vårt vattenbolag synpunkter på mikroplaster i vattnet, på hur kommunen och hushållen i kommunen använder kemikalier som kan komma att hamna i vårt vatten, avsiktligt eller oavsiktligt? För att inte tala om läkemedelsrester, som ju också är produkter av olika kemiska substanser?

Jag är orolig över att den här kemikalieplanen inte är skarp nog, att den är för allmän för att leda till en verklig förändring och vara till ett verkligt stöd för att nå målet om en giftfri vardag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar